SUCCESVOL AFGESLOTEN

Zie terugblikken voor verslag.

 

 

 

“Maintenance for Energy” 22 juni 2017

Energie Verenigd organiseert op donderdag 22 juni a.s. het gezamenlijke Maintenance for Energy event

 

“Houd balans tussen Prestaties, Risico’s en Kosten”

 

Met een achterban van ruim 300.000 onderhoudsprofessionals die circa 4% van het BBP creëren, is de impact van de onderhoudssector op energiebesparing en duurzaamheid groot. Dit wordt versterkt door de grote diversiteit aan sectoren waarin onderhoudsprofessionals opereren. Die pluriformiteit zien we in de NVDO-achterban terug. Op 22 juni a.s. gaan we op zoek naar “Best Practices”, we leren van elkaar en kijken naar de toekomst hoe met Asset Management Energiebesparingen worden toegevoegd.

Interessant voor Asset Owners, Toeleveranciers, Maintenanceprofessionals, Inkopers en andere betrokkenen bij energievraagstukken.

 

Focus op Energiebesparende mogelijkheden

 

Programma

13.30 uur     Ontvangst en registratie

14.00 uur     Opening door de Dagvoorzitter

 

14.05 uur     Prestaties van de klimaatinstallatie

Door: Adri Meijdam, a.s.r.De a.s.r. heeft in 2015 de renovatie van haar kantoorgebouw in Utrecht afgerond. In 2016, bij de officiële opening, werd het kantoorgebouw door The Dutch Green Building Council uitgeroepen tot meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland. Het energielabel van het a.s.r. gebouw is A++. Het kantoorgebouw ontving de laatste jaren veel andere prijzen, zoals recent De Bouwprijs 2017. Een belangrijk onderdeel in de verduurzaming van het pand is de uitbreiding van het WKO-systeem. a.s.r. gebruikt een speciaal monitoring programma dat de prestaties van de klimaatinstallatie met WKO volgt en waardoor thermische balans en de efficiëntie van het systeem kunnen worden gevolgd en verder wordt verbeterd. Adri Meijdam, specialist maatschappelijk verantwoord ondernemen, zal een toelichting geven op de aspecten die van belang zijn voor een optimaal beheer van de klimaatinstallatie met WKO.

 

14.30 uur   Klimaatinstallaties monitoren

Door: Leo Hitzert, Priva

De druk om gebouwen beter te laten presteren is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Eerst vanwege de crisis en meer recent vanwege de druk die de klimaatafspraken legt op het energieverbruik van gebouwen. Het geluk wil dat er nog veel te halen valt! Gebruik van de reeds beschikbare data van gebouwen kan helpen de klimaatinstallaties beter te monitoren en binnen het raamwerk van contractafspraken te verbeteren. In dit gedeelte wordt een tool van Priva getoond die gebruikt maakt van data uit een (bestaand) gebouwbeheersysteem. We sluiten af met een case van het WTC Schiphol waar de inzet van deze tool onderdeel uitmaakt van een grote verbetering van zowel comfortbeleving als energieverbruik.

 

14.55 uur   Unieke warmtebatterij slaat zonnewarmte op

Door: Huub Keizers, TNOTNO heeft een oplossing ontwikkeld om energieoverschot lokaal op te slaan in een verliesvrije warmtebatterij. Energie producerende gebouwen leveren netto meer energie dan ze verbruiken. Dit energie-overschot dient lokaal te worden opgeslagen om te kunnen gebruiken in tijden dat het energieaanbod en de pwekking minder is. Lokale opslag van energie is een belangrijke stap in het energieneutraal maken van gebouwen

en woningen. Het bevordert ook grootschalig gebruik van duurzame energie en de vermindering van CO2-uitstoot. En wat leert de onderhoudsprofessional hiervan om de oplossing toe te kunnen passen in de eigen praktijk?

 

15.20 uur   Netwerkpauze

 

15.40 uur   Meer energie uit de bodem

Door: Project partner FOME-BES

Deze zomer wordt het TKI-EnerGo onderzoeksproject FOME-BES afgerond. FOME-BES is in september 2014 gestart en wil op een unieke manier de prestaties van warmte- en koude-opslagsystemen te verbeteren. In drie verschillende gebieden is ondergronds een driedimensionaal glasvezelnetwerk aangebracht dat door de seizoenen heen de temperaturen in de bodem meet. Hiermee wordt voor het eerst duidelijk hoe bij WKO-systemen de energiebalans in de bodem zich door de seizoenen heen ontwikkelt en hoe het bodemenergiepotentieel optimaal kan worden benut. Meer inzicht in de werking van WKO’s maakt het mogelijk om het beheer te verbeteren, rendement te kunnen verhogen en onderhoud beter te kunnen voorspellen.

 

16:15 uur   Rondleiding: Technische installaties a.s.r.

Rondleiding a.s.r.: wat kan een WKO-eigenaar/gebruiker met de meetinformatie?

 

17.00 uur   Discussie (aan de hand van vragen/stellingen)

- Wat kunnen we met de resultaten van het FOME-BES onderzoek?

- Wat is de meerwaarde voor WKO-gebruikers/-eigenaren, gemeenten en provincies?

- Waar is behoefte aan? (eventueel toekomstig onderzoek)

 

17.30 uur   Afsluitende netwerkborrel

 

Maximaal aantal deelnemers: 100 (toekenning van een deelnameplek geschiedt op volgorde van inschrijving).

 

No show

Deelname is gratis, maar bij no show (zonder afmelding max. drie dagen vooraf) brengen wij € 75,- in rekening