Oranje Wind Power II wint wereldwijd unieke tender voor duurzame bouw op zee

Oranje wind Power II, dochteronderneming van RWE AG en krijgen een vergunning voor het bouwen van de volgende 700 MW aan windturbines op kavel VII van Windenergiegebied Hollandse Kust West op de Noordzee. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zojuist bekend gemaakt. Een unieke tender.

 

Voor het eerst heeft de overheid bij de toekenning van deze subsidievrije vergunning, naast kwalitatieve eisen ook een financieel bod gevraagd van maximaal 50 miljoen euro.

 

Het windenergiegebied Hollandse Kust (west) (HKW) ligt 28,6 zeemijl (53 kilometer) van de Nederlandse westkust. Binnen het windenergiegebied liggen 2 kavels: HKW VI en VII. Voor de vergunning voor de ontwikkeling van het windenergiegebied Hollandse Kust (west) schreef de Nederlandse overheid tenders uit, waarvan vandaag kavel VII gegund is. 


Productie eerste kWh groene energie

Algist Bruggeman, producent van bakkersgist, liet afgelopen zomer een windturbine installeren op haar site aan de Langerbruggekaai in de Gentse kanaalzone. Met een vermogen van 4,2 MW zal deze turbine elk jaar 8394 MWh groene energie produceren. Hiermee kan Algist Bruggeman hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en besparen op haar energie-uitgaven. Dankzij de windturbine wordt daarnaast elk jaar ook nog eens 2350 ton CO2 vermeden.

 

De nieuwe windturbine die Luminus er afgelopen zomer bouwde, produceerde begin september haar eerste kWh groene energie. Met een vermogen van 4,2 MW zal deze turbine elk jaar 8394 MWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het verbruik van 2400 gezinnen. Dankzij de windturbine wordt ieder jaar ook nog eens 2350 ton CO2 vermeden. Dat komt overeen met de uitstoot van 700 dieselwagens.


Nederlandse Hydraloop laat de wereld zijn water twee keer gebruiken

Water wordt overal ter wereld steeds schaarser. Niet alleen in Australië of Afrika, ook in Nederland komt de leveringszekerheid van drinkwater tijdens droge periodes in gevaar. Laten we het water daarom twee keer gebruiken, stelt het Nederlandse Hydraloop. Zijn apparaat voor het zuiveren en hergebruiken van water wordt inmiddels wereldwijd gebruikt en won onlangs een prestigieuze VN-award.

 

In 2030 zullen 1,6 tot 2,8 miljard mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater, stellen VN-organisaties Unicef en de WHO. Nu is ‘schoon’ niet altijd drinkbaar, want elke vakantieganger weet dat je ten zuiden van Parijs beter water uit flessen kunt drinken dan uit de kraan. Toch komt er wereldwijd tijdens droge periodes steeds minder water uit de kraan.

Day Zero komt eraan

Tijdens droge periodes in Zuid-Afrika mogen inwoners van Kaapstad nog maar twee minuten douchen en komt Day Zero – de dag dat er geen water meer uit de kraan komt – dichterbij. In een Zuid-Frans dorp werd het tijdens deze hittegolf verboden om je tanden te poetsen met kraanwater. In de Engelse county’s Suffolk en Kent mochten inwoners tijdens die periode drinkwater alleen nog voor essentiële doelen gebruiken. Maar ook in het waterrijke Nederland komt schoon drinkwater steeds vaker onder druk te staan. Door droogte daalt de grondwaterstand of dalen de waterstanden in de rivieren, zoals nu.

 

Laat daar nu net ons drinkwater uit gehaald worden. Zo waarschuwde waterleidingbedrijf Vitens dit jaar al dat de levering van drinkwater in Overijssel onder druk komt te staan. Ook heeft het in mei nieuwe drinkwateraanvragen voor bedrijven geweigerd. Dus klinkt tijdens hittegolven en droge periodes de roep om minder lang te douchen, de tuin niet te besproeien en geen badjes te vullen.

 

45 Procent water besparen

Water besparen kun je ook door water in huis te recyclen, dacht uitvinder Arthur Valkieser, nu CEO van Hydraloop. Hij bedacht een gepatenteerde techniek zonder filters, membranen of chemicaliën die het waterverbruik in woningen en gebouwen met 45 procent kan verminderen. Zijn Hydraloop ziet eruit als een soort grote koelkast. Het apparaat wordt aangesloten op de afvoer van douches, baden, wasmachines, condens drogers, wasbakken en airco’s. Dat water verdwijnt normaliter in het riool. Na desinfectie en zuivering kan dat water weer hergebruikt worden als spoelwater van het toilet, de wasmachine of het sproeien van de tuin.

 

Het aantal extra leidingen dat hiervoor aangelegd moet worden valt volgens het bedrijf mee. Water uit het toilet en de keuken, zoals de spoelbak of vaatwasser, wordt niet gerecycled. “Daar doen we niets mee, want dat is te vet en bevat teveel etensresten om schoon te maken. De Hydraloop levert ook geen drinkwater. Daarom noemen we het grijs water”, legt woordvoerster Barbara Mounier uit. “Uiteindelijk vangen we 85 tot 90 procent van het water in huis op voor hergebruik. Als je dat twee keer gebruikt bespaar je dus 45 procent op je totale gebruik.”

 

Doorbraak in Las Vegas

Valkieser bracht in 2017 zijn eerste Hydraloop op de markt. De grote doorbraak kwam toen het apparaat in 2020 tijdens de CES beurs in Las Vegas werd gepresenteerd en diverse prijzen op het gebied van innovatie en duurzaamheid won. Dat trok de aandacht van verschillende partijen.

 

Beroemd werd de Hydraloop toen het apparaat als een van de oplossingen voor de wereldwijde watercrisis werd genoemd in de Netflix-documentaire ‘Brave Blue World’, ingesproken door Liam Neeson en met de acteurs Matt Damon en Jaden Smith. Inmiddels heeft Hydraloop 120 partners in 50 landen die het apparaat verkopen, installeren en onderhouden. Dit jaar zijn er wereldwijd al duizenden apparaten verkocht en dat gaat naar de tienduizenden. Behalve het hoofdkantoor in Leeuwarden heeft het bedrijf kantoren in de VS en Dubai. Dat zijn belangrijke afzetmarkten.

 

Waterleidingbedrijf betaalt

Met name in het Midden-Oosten trekt Hydraloop steeds meer klanten. “Dat is een van de allerdroogste regio’s in de wereld. Ze investeren daar heel veel geld in het ontzouten van zeewater. Dat is duur en geeft een smerig restproduct. Wij zeggen dan: als je zoveel geld uitgeeft aan je water, gebruik het dan twee keer”, zegt Mounier. Toch zijn nog niet alle wolkenkrabbers in Dubai uitgerust met een Hydraloop. Het bedrijf is pas een jaartje actief in de stad en richt zich met name op nieuwbouwprojecten.

 

In Zuid-Afrika - waar de waterschaarste steeds erger wordt – gaat het bedrijf in zee met een projectontwikkelaar die in Johannesburg een nieuwe wijk bouwt voor de zwarte middenklasse. Die woningen krijgen een Hydraloop. In Australië werkt het bedrijf samen met waterleidingbedrijf Sydney Water om huishoudens te helpen water te besparen. “Zij betalen voor de installatie in woningen. Dat garandeert dat het bedrijf water kan blijven leveren”, aldus Mounier. Om aan al dit soort projecten te kunnen leveren is het bedrijf snel aan het opschalen om meer apparaten te produceren.

 

Niet rendabel, maar wel duurzaam

Nederlanders betalen gemiddeld tussen de 1 en 1,5 euro voor duizend liter drinkwater. In die zin is de aanschaf van een Hydraloop nog niet rendabel. Het goedkoopste model H300 kan 530 liter water per dag zuiveren en kost nu 3500 euro. Dat verdien je nooit terug. “Toch doen we ook in Nederland en België zaken. België is een van de droogste landen ter wereld en heeft een laag grondwaterpeil. Daar dringt de politiek al jaren aan op water besparen en het gebruik van grijs water in huis”, weet Mounier. “In Nederland zien we dat steeds meer waterleidingbedrijven nadenken over waterbesparende systemen als de onze, zeker als ze op piekmomenten niet voldoende drinkwater kunnen leveren. Ook werken we al samen met projectontwikkelaars. Want als je een nieuw gebouw neerzet voor 50 of 60 jaar, dan kun je beter nu al inspelen op toekomstige regels voor waterhergebruik.” Een voorbeeldproject is de wijk De Blitsaerd in Leeuwarden, waar 14 woningen een Hydraloop krijgen en de andere recycle-ready worden gemaakt.

 

Met dank aan Change inc


Door Rotterdam varen op waterstof met een watertaxi

Chantal Zeegers, wethouder klimaat, bouwen en wonen van Rotterdam, heeft ’s werelds eerste watertaxi die op waterstof vaart gedoopt aan de Wilhelminakade in Rotterdam.  Vanuit het SWIM-consortium hebben de partners Enviu, Zepp.solutions, Flying Fish en de Watertaxi Rotterdam gewerkt aan een innovatieve waterstof aandrijflijn voor maritieme toepassingen. Begin 2023 komt deze schone watertaxi ook daadwerkelijk in de vloot van Watertaxi Rotterdam.

 

Shell is sponsor van de demonstratieperiode die in 2022 plaatsvindt en draagt bij aan de lancering van de watertaxi en de eerste testvaarten door het beschikbaar stellen van groene waterstof uit de proefinstallatie bij de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA).

 

Yuri Sebregts, Chief Technology Officer bij Shell, zegt: “Shell gelooft dat waterstof een grote rol speelt in de verduurzaming van sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, zoals de binnenvaart. Samenwerking tussen verschillende partijen is nodig om de ontwikkeling van de waterstofeconomie te versnellen. Daarom ondersteunt Shell initiatieven voor het gebruik van waterstof als transportbrandstof, zoals de ondernemers en experts van het SWIM-consortium.”

 

FILMPJE


ACM steunt experimenten met waterstof

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) komt met regels die experimenten met waterstof voor de verwarming van woningen mogelijk maken. Doel is netbeheerders en energieleveranciers de ruimte te geven alvast ervaring op te doen. De ACM richt zich met een tijdelijke regeling op de bescherming van de consument. 

Op dit moment is er nog geen wettelijke basis voor het gebruik van waterstof in woningen. De ACM zegt dat het belangrijk is om ervaring op te doen en zorgt er nu voor dat netbeheerders en energieleveranciers niet hoeven te wachten op wetgeving. De ACM staat pilotprojecten met waterstof in de gebouwde omgeving toe als bedrijven de veiligheid van de projecten goed borgen. Ook moeten ze zich houden aan de regels voor consumentenbescherming uit het Tijdelijk kader waterstofpilots. Het kader biedt ruimte voor de duur van vijf jaar, of het moment dat er nieuwe wetgeving is.

 

Tarieven

Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: ‘Het is voor de energietransitie belangrijk dat bedrijven én consumenten ervaring opdoen met het gebruik van waterstof. Uitgangspunt daarbij is dat er voor consumenten geen verschil is tussen verwarmen met waterstof of met aardgas. Zo moet de leverancier er voor zorgen dat er altijd voldoende waterstofgas geleverd wordt en moet duidelijk zijn wat de kosten zijn voor de consument. Bovendien moeten de tarieven redelijk zijn.’

 

Beleidskader

De ACM heeft in het kader ook beschreven wat er moet gebeuren als een project niet succesvol is. Zo moet de netbeheerder de situatie van vóór de pilot kosteloos herstellen als de levering van waterstof niet langer gegarandeerd kan worden. Het ministerie van EZK is bezig met het opstellen van een beleidskader voor de veiligheid van waterstofpilots en heeft de ACM gemeld dat dit vóór de beoogde start van de eerste pilots gereed zal zijn. Ook zal het ministerie een toezichthouder op de veiligheid bij waterstofpilots aanwijzen.

 

Bron: Infrasite


Fabriek van BASF krijgt een van de grootste warmtepompen ter wereld

BASF heeft een partnerschap gesloten met MAN Energy Solutions. De chemiereus wil dat bij zijn fabriek in Ludwigshaven een van de grootste industriële warmtepompen ter wereld verrijst.

 

Op de locatie van BASF in Ludwigshafen worden onder andere plastics, vitaminen en L-menthol (voor bijvoorbeeld tandpasta en kauwgum) gemaakt. Het fabriekscomplex heeft een leidingnet waar jaarlijks 20 miljoen ton stoom door wordt getransporteerd, onder andere voor het drogen of distilleren van producten  en om reactors te verwarmen. Voor ongeveer de helft van deze stoom wordt warmte direct uit koelwater onttrokken, de andere helft wordt geproduceerd door een gasgestookte installatie. 

Efficiënter koelwatersysteem

De toekomstige warmtepomp moet de gasgestookte stoominstallatie vervangen, en het deel van de restwarmte dat nu nog onbenut blijft daarvoor als bron gebruiken. Door de warmtepomp in het productieproces te integreren, kan 150 ton stoom per uur worden geproduceerd, wat gelijk staat aan 120 megawatt thermische energie. Op jaarbasis zou de nieuwe installatie de CO₂-uitstoot van de fabriek met 390.000 ton moeten reduceren. Tegelijkertijd moet de installatie ervoor zorgen dat het koelwatersysteem efficiënter werkt en minder afhankelijk wordt van klimaat- en weersomstandigheden.

 

Uitrol naar andere locaties

“In 2030 willen we onze CO₂-uitstoot met een kwart hebben gereduceerd”, aldus Martin Brudermüller, voorzitter van de raad van bestuur van BASF. “Toepassing van grootschalige warmtepompen helpt ons om die doelstelling te bereiken.” Het project in Ludwigshafen dient in dat opzicht nog een breder doel; met het project willen BASF en MAN ervaring opdoen zodat de techniek ook op andere productielocaties kan worden uitgerold. Als eerste stap wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, die eind dit jaar moet zijn afgerond. Op basis daarvan wordt het definitieve technische ontwerp van de warmtepomp getekend.

 

Met dank aan Koudeenluchtbehandeling


Zonnepanelen voor zes bedrijven met SDE++2021

De NOS, Philips, Hornbach, ProRail, Maastricht Aachen Airport, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Vakantiepark Hellendoorn. Het zijn enkele opvallende namen die subsidie toegekend krijgen via de SDE++ 2021.

 

Stuk voor stuk nemen deze bedrijven – als de SDE++-beschikkingen uit de ronde van 2021 verzilverd worden – de komende periode zonnepanelen in gebruik. De redactie van Solar Magazine heeft een uitgebreide analyse gemaakt van buiten de zonne-energiesector afkomstige bedrijven die deze subsidieronde hoge ogen hebben gegooid.

 

Overheden

Ook de Nederlandse overheden fluiten weer een aardig deuntje mee. De verschillende Nederlandse gemeenten hebben 59 beschikkingen toegekend gekregen die gezamenlijk goed zijn voor 20 megawattpiek aan zonnepanelen. De waterschappen en hoogheemraadschappen haalden 18 beschikkingen – goed voor 16,4 megawattpiek – binnen. Waterbedrijf Vitens gaat op 5 locaties 1,7 megawattpiek aan pv-installaties realiseren. Tot slot wist de provincie Friesland subsidie te krijgen voor 2 projecten met in totaal een vermogen van 0,8 megawattpiek.

 

DHL, IKEA en Hornbach

2 andere vaste klanten van de SDE++, woonwarenhuis IKEA en bouwmarkt Hornbach, hebben voor respectievelijk 3,7 en 2 megawattpiek subsidie toegekend gekregen. Ook DHL wist vorig jaar weer de weg naar de SDE++ te vinden. Het koeriersbedrijf heeft 10 beschikkingen ontvangen die samen goed zijn voor 10,6 megawattpiek aan zonnepanelen. De grootste beschikking is voor de uitbreiding van het distributiecentrum van het bedrijf in Weert. Het dak van dat gebouw, dat in 2023 in gebruik moet worden genomen, krijg 6,5 megawattpiek aan zonnepanelen.

 

Vliegveld en vakantieparken

Ook een groot aantal bedrijven uit de recreatiesector heeft subsidie weten te verkrijgen. Zo gaat Maastricht Aachen Airport met 4 beschikkingen 6,6 megawattpiek aan zonnepanelen installeren. De zonnepanelen worden verspreid over 4 locaties op het luchthaventerrein: tussen de randweg Noord en de Europalaan, op een aan te leggen overkapping op P1 en op 2 locaties ten zuiden van de passagiersterminal aan de rand van de Vliegveldweg. De opgewekte energie zal op de luchthaven worden gebruikt voor het eigen energieverbruik van onder andere de gebouwen en het grondmaterieel, en later voor het opladen van elektrische vliegtuigen.

 

Opvallende namen

Andere bedrijven die opvallen zijn Koopman, Wienerberger en Philips Medical Systems. Koopman, importeur van meer dan 30.000 non-foodproducten, gaat op 5 panden 5,4 megawattpiek aan zonnepanelen installeren. Dakpan- en baksteenfabrikant Wienerberg heeft 4 beschikkingen – goed voor 7,1 megawattpiek – om een pv-installatie te plaatsen in Brunssum, Erlecom, Heteren en Panningen. Omroep NOS heeft een beschikking gekregen om een verzamelgebouw aan de Mart Smeetslaan op het Mediapark van zonnepanelen te voorzien. Philips Medical Systems gaat in Best 1,35 megawattpiek zonnepanelen plaatsen.

 

Tot slot vergaarde ProRail de afgelopen jaren al meermaals subsidie en heeft nu positieve beschikkingen ontvangen voor de treinstations in Barendrecht, Voorburg, Enschede, Almere, Den Helder, Tilburg Reeshof en Delft Campus. Het gaat om 7 projecten, goed voor een vermogen van 3,2 megawattpiek.


Nederlandse Waterstofgids voor de internationale markt gelanceerd

De vernieuwde internationale waterstofgids is gepresenteerd. De gids bevat onder meer een overzicht van de laatste waterstofontwikkelingen in Nederland en een groot aantal bedrijfsprofielen.

 

De waterstofgids Excelling in Hydrogen is Engelstalig. Met deze gids zoekt de Nederlandse waterstofsector naar internationale samenwerkingen en handel. Het laat zien welke ervaringen, projecten en oplossingen Nederland heeft op het gebied van waterstof. Het toont de innovatieve kracht van de Nederlandse waterstofsector. In deze 3e versie van de waterstofgids staan al meer dan 150 Nederlandse bedrijven en organisaties uit de waterstofsector.

International Clean Energy Partnership

De gids is het resultaat van een publiek-private samenwerking binnen het ICEP-programma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en partners: FME, Topsector Energie en TKI-Nieuw Gas, creëerden deze gids. Het programma International Clean Energy Partnership (ICEP) richt zich op handelsbevordering voor de Nederlandse hernieuwbare energiesector. Daarnaast helpt het programma buitenlandse overheden bij de ontwikkeling van een duurzaam energiebeleid. Ook ondersteunt ICEP Nederlandse bedrijven, in bijvoorbeeld de waterstofsector, met zakendoen in het buitenland. Voor hen organiseren zij activiteiten zoals handelsmissies, matchmakingevenementen en sectorbijeenkomsten.

 

WATERSTOFGIDS


TU Delft intensiveert onderzoek drijvende windturbines

Als het aan de Europese Commissie ligt, is alle gebruikte energie in 2050 afkomstig uit duurzame bronnen. Maar om dit doel te kunnen halen, moet er – op grote schaal – gebruik worden gemaakt van drijvende windturbines, stelt Axelle Viré, windexpert aan de TU Delft. Hoewel de techniek momenteel nog in de kinderschoenen staat, is de potentie enorm en om die potentie te verzilveren, lanceert de TU Delft het Floating Renewables Lab: een labfaciliteit die alle elementen uit de drijvende windturbineketen en andere offshore hernieuwbare energiebronnen, met behulp van numerieke modellen en AI, aan elkaar knoopt.

We hebben geluk in Nederland. Ons land grenst aan een ondiepe zee waar je windturbines op de bodem kunt bevestigen. Maar een groot deel van de wereldwijde oceanen is te diep. Zodra de zee dieper is dan ongeveer vijftig meter, wordt het lastig om molens vast te zetten op de bodem. Drijvende platforms kunnen daarvoor mogelijk een oplossing zijn.

 

 

Het Floating Renewables Lab vertegenwoordigt bijna de gehele windturbineketen. Zo wordt er aan de TU Delft gekeken naar welke kabels je het beste aan de zeebodem kunt bevestigen, maar bijvoorbeeld ook naar hoe je al die drijvende windturbines ten opzichte van elkaar moet neerzetten. Door daar onderzoek naar te doen, kan het energierendement substantieel worden verhoogd. Het sturen van het zog – de zuiging die ontstaat door de beweging van zo’n turbine in water – is daar een voorbeeld van. Daarbij wordt gekeken naar het doelbewust veranderen van de hoek waaronder de windturbinebladen in de wind staan. Het effect daarvan is dat het zog achter de turbine gedeeltelijk of geheel óm de volgende turbine heen wordt gestuurd. Dat levert energiewinst op.


Luchtvaart

In deze kennisclip leer je alles over duurzaamheid binnen de luchtvaartsector. Kunnen we overstappen op een duurzaam alternatief in plaats van fossiele kerosine? We leggen uit wat duurzame luchtvaart is en wat het duurzaam maakt. We lichten de term SAF en de drieledige aanpak van SkyNRG toe.

 

Na het beluisteren van deze kennisclip kun je de volgende vragen beantwoorden:

·       Waar staat SAF voor?

·       Wat is de drieledige duurzaamheidsbenadering van SkyNRG?

 

KENNISCLIP


ING Onderzoek: Verduurzaming Nederlandse bedrijfsleven stagneert

De verduurzaming binnen het Nederlandse bedrijfsleven stagneert. Vanwege onzekerheden in de markt worden verduurzamingsinvesteringen door bedrijven uitgesteld of verkleind. Bedrijven vinden de noodzaak van verduurzaming wel steeds belangrijker, het is ook steeds meer onderdeel van de bedrijfsstrategie en beloningsstructuur. Dit blijkt uit het verduurzamingsonderzoek van ING.

Hoewel bedrijven de investeringen verkleind hebben, staat verduurzaming wel bovenaan de lijst met strategische prioriteiten, gevolgd door achtereenvolgens kosten besparen, digitaliseren en talent aantrekken en behouden. Bij 61 procent is het een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie, een stijging vergeleken met de 52% van drie jaar geleden. Verduurzamingsdoelstellingen worden nu vaker gekoppeld aan managementbeloningen: gemiddeld 50 tegenover 35 procent vorig jaar, bij het grootbedrijf is dit zelfs 70 procent.

 

De financiële situatie speelt op dit moment een grotere rol bij verduurzaming dan de afgelopen jaren, zowel bij middelgrote als grotere bedrijven. Ook de stijgende energieprijzen spelen mee, door de hogere energiekosten worden duurzaamheidsinvesteringen door ondernemingen uitgesteld, maar 37 procent geeft juist aan dat dit een reden is om sneller te verduurzamen.


Actueel overzicht van waterstofontwikkelingen in Nederland

Waterstof ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Het (innovatie) ecosysteem rondom waterstof, het netwerk van personen en organisaties dat met waterstof bezig is, groeit hard. Er zijn veel nieuwe toetreders op dit terrein. De informatiebehoefte is groot. Er gebeurt dus heel veel en het is lastig om bij te houden wat er precies gebeurt en hoe dat met elkaar samenhangt.

Dat is voor TKI Nieuw Gas aanleiding geweest om een overzicht te maken van organisaties, projecten en activiteiten in Nederland (en voor een deel daarbuiten) die voor waterstof relevant zijn om daarmee het ecosysteem zo goed mogelijk te informeren en te activeren om deel te nemen aan deze activiteiten. Dit overzicht bevat geen concrete waterstofprojecten; deze brengen we ook regelmatig in kaart en zijn hier te vinden: PowerPoint-presentatie (topsectorenergie.nl).


Yara start met de elektrificatie van de kunstmestfabriek in Herøya

Het project streeft ernaar de eerste groene ammoniakproducten al medio 2023 op de markt te brengen, zowel als fossielvrije meststof als brandstof voor schepen. We gaan van goede bedoelingen naar daden, de investeringsbeslissing is genomen en het project begint nu, zegt Magnus Ankarstrand, directeur van Yara Clean Ammonia.

 

Yara heeft van Enova 283,25 miljoen Noorse kronen gekregen voor de ontwikkeling van een initiatief om groene ammoniak te produceren. Hiermee zet Yara officieel de eerste stap naar volledige decarbonisatie van de ammoniakfabriek op Herøya in Porsgrunn.

De kunstmestfabriek van Yara in Herøya is een van de grootste bronnen van CO2-emissies in Noorwegen buiten de olie- en gasindustrie, waar jaarlijks 800 000 ton CO2 vrijkomt. Een cruciaal element in de kunstmestproductie is waterstof, dat wordt omgezet in ammoniak. Vandaag wordt de waterstof geproduceerd met behulp van vloeibaar fossiel gas. Door waterstof op basis van hernieuwbare energie te produceren, zal Yara in staat zijn emissievrije ammoniak te maken.

 

Noorwegen heeft de unieke kans om een leidende positie in te nemen in de groene transitie. Daarom is dit besluit zo belangrijk en zal het een nieuw, Noors industrieel avontuur kunnen helpen versnellen. Groene ammoniak is een veelzijdige, klimaatvriendelijke inputfactor en energiedrager van waterstof. Emissievrije ammoniak is de sleutel tot het terugdringen van de uitstoot van de wereldwijde voedselproductie en de scheepvaart over lange afstanden, aldus Svein Tore Holsether, CEO van Yara.

 

De raad van bestuur van Yara heeft besloten te investeren in de 24 MW-demonstratie-installatie, waar de technologie zal worden gedemonstreerd en de kwaliteit zal worden gewaarborgd. Deze installatie wordt een van de grootste projecten ter wereld voor de productie van groene ammoniak. Hernieuwbare energie zal fossiele brandstoffen vervangen en daardoor de CO2-uitstoot met ongeveer 41.000 ton per jaar verminderen. De installatie zal voldoende waterstof produceren om 20.500 ton ammoniak per jaar te produceren, die wordt omgezet in 60.000 tot 80.000 ton groene fossielvrije minerale meststof.

 

Uitstoot met 30 procent verminderen

Het project streeft ernaar de eerste groene ammoniakproducten al medio 2023 op de markt te brengen, zowel als fossielvrije meststof als brandstof voor schepen. We gaan van goede bedoelingen naar daden, de investeringsbeslissing is genomen en het project begint nu, zegt Magnus Ankarstrand, directeur van Yara Clean Ammonia. Holsether onderstreept dat dit een belangrijke stap is om de plannen van Yara om de eigen uitstoot terug te dringen, te verwezenlijken. Yara heeft zijn eigen emissies sinds 2005 al met zo’n 45 procent teruggedrongen en zal zijn eigen emissies en emissies uit de energieproductie tot 2030 met nog eens 30 procent terugdringen. We zijn erg blij dat de autoriteiten de investering steunen en ons de nodige vergunningen en de financiële steun van Enova hebben verleend, aldus Holsether.

 

Met dank aan LinK Magazine


AB InBev: Vijf grootste Europese brouwerijen in 2028 klimaatneutraal

In 2028 wil AB InBev dat haar vijf grootste brouwerijen in Europa klimaatneutraal zijn. Dit betekent volgens de brouwer een jaarlijkse reductie van 110.740 ton CO2. De aankondiging past binnen de ambitie om wereldwijd in 2040 in de gehele waardeketen ‘Net Zero’ te realiseren.

 

De ambities zijn onderdeel van het nieuwe doel van de brouwer: “We dream big to create a future with more cheers”. Dit betekent voor de Nederlandse brouwerijen, waaronder de Dommelsche Bierbrouwerij, dat deze verder blijven versnellen op het gebied van CO2-reductie. De brouwerij in Dommelen brouwt al volledig met hernieuwbare elektriciteit en is deels zelfvoorzienend door eigen bio-gas op te wekken uit afvalwater.

Wereldwijd

Wereldwijd boekte AB InBev vooruitgang om haar duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 te realiseren. Tussen 2017 en 2020 daalde de absolute uitstoot van broeikasgassen in haar activiteiten (Scopes 1 en 2) volgens de brouwer met bijna 25 procent gedaald en zijn de emissies in de waardeketen (Scopes 1, 2, 3) met meer dan 10 procent per hectoliter gedaald. Eerder dit jaar kondigde AB InBev haar eerste CO2-neutrale brouwerijen aan in Ponta Grossa, Brazilië en Wuhan, China en haar eerste CO2-neutrale mouterij in Brazilië.

 

Europa

In Europa realiseerde de brouwer tussen 2017 en 2020 een geschatte CO2-reductie van 16 procent bij de zestien West-Europese brouwerijen, een jaarlijkse reductie van 300.000 ton CO2. De brouwer werkt er nu aan om in 2028 in vijf grote Europese brouwerijen klimaatneutraal te maken. Eerst de brouwerijen van Magor en Samlesbury in het VK in 2026, gevolgd door de brouwerijen van Leuven, Jupille in België en Bremen in Duitsland in 2028.

 

Hernieuwbare elektriciteit

De strategie om Net Zero te bereiken baseert de brouwer voornamelijk op de omschakeling naar andere energiebronnen en de verhoging van de energie-efficiëntie. De brouwer heeft daarvoor 29 technologieën geïdentificeerd, waarvan verschillende al zijn geïmplementeerd. Zo zet AB InBev in op hernieuwbare elektriciteit in Europa. De brouwer kondigde in 2020 Europa's grootste zakelijke zonne-energieovereenkomst ooit aan met BayWa r.e., waardoor tegen maart 2022 alle bieren in heel West-Europa met hernieuwbare elektriciteit worden gebrouwen, als onderdeel van een virtuele stroomafnameovereenkomst (VPPA). Dit omvat de ontwikkeling van twee nieuwe zonne-energieparken in Spanje, die vanaf 2022 250 gigawattuur hernieuwbare elektriciteit per jaar moeten leveren aan de brouwerijen van AB InBev in heel Europa. De brouwerijen in Nederland werken al met 100% op hernieuwbare elektriciteit.

 

Energie-efficiënter

Naast de overschakeling op groene energiebronnen blijft de brouwer onderzoek doen om de activiteiten nog energie-efficiënter te maken. Een voorbeeld daarvan is de ‘Simmer & Strip’-technologie, die werd ontwikkeld in het wereldwijde R&D-centrum van AB InBev (Global Innovation and Technology Centre GITEC) in Leuven. De procesinnovatie zorgt voor 80 procent energiebesparing in de kookfase van het brouwproces en vermindert de brouwemissies met 5 procent. Het octrooi is gratis gedeeld met kleinere brouwers. Ook richting consumenten in Europa onderneemt de brouwer klimaatactie. Het biermerk ‘Bud’ wordt met 100 procent hernieuwbare elektriciteit gebrouwen. Het merk vermeldt dit duidelijk op de labels en verpakkingen, om consumenten aan te moedigen de keuze te maken voor hernieuwbare elektriciteit.

 

Met dank aan emvi


Herziening richtlijn energieprestaties gebouwen stelt nieuwe standaard

Het Europese gebouwenbestand zorgt voor ongeveer 40% van het totale energieverbruik en 36% van de gehele CO2-uitstoot in de EU. Hiermee vormt het een belangrijke sector voor renovaties om de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verlagen tegen 2030. De herziene richtlijn voor energieprestaties van gebouwen stelt daarom nieuwe eisen aan zowel bestaande als nieuwe gebouwen om het gebouwenbestand tegen 2050 emissievrij te maken.

  

Voor (de)centrale overheden zijn deze nieuwe eisen relevant met het oog op de woningbouw, de energietransitie en de aanbesteding van duurzame infrastructuur. Bij aanbestedingen dient rekening te worden gehouden met de nieuwe richtlijn energieprestaties van gebouwen.

Belangrijkste doelstellingen

Het voorstel voor de herziene richtlijn introduceert een aantal veranderingen. De meest opvallende is het streven naar volledig emissievrije gebouwen in 2050; zowel bestaande als nieuwbouw.

 

 

 

 

 

Andere relevante veranderingen zijn:

  • Minimumnormen voor energieprestaties: de 15% minst energiezuinige gebouwen in elke lidstaat moeten worden opgewaardeerd
  • Een energieprestatiecertificaat voor bestaande gebouwen
  • Alle nieuwbouw moet emissievrij zijn tegen 1 januari 2030
  • Het opstellen van nationale actieplannen voor renovatie tegen 30 juni 2025
  • De invoering van een renovatiepaspoort uiterlijk tegen 31 december 2024

Zelfvoorzienend distributiecentrum bij Schiphol Trade Park

Bij Schiphol Trade Park in Hoofddorp verrijst een distributiecentrum dat geheel zelfvoorzienend wordt in zijn eigen energiebehoefte. De energieproductie wordt er hoger dan het verbruik. Het DC wordt gerealiseerd door logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace en de energie-infrastructuurspecialist Joulz.

  

Het pand, nu nog bekend als locatie AMS05, gaat zo’n 55.000 vierkante meter aan opslagruimte beslaan, met nog eens ruim 6.500 vierkante meter aan tussenvloer. Daarnaast komt er zo’n 5.300 vierkante meter kantoorruimte en 64 loading docks voor vrachtwagens en busjes.

De eerste palen zijn eind juni de grond in gegaan. De oplevering staat gepland in begin april komend jaar. Het gebouw moet gaan voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen met een BREEAM-certificaat in de klasse ‘outstanding’.

 

Door de fors gestegen energievraag is het elektriciteitsnet in Nederland in de afgelopen jaren als het ware dichtgeslibd. Vanwege deze zogeheten netcongestie kan de netbeheerder geen stroom leveren aan een nieuw distributiecentrum en dus hebben Intospace en Joulz een off-grid systeem ontworpen.

  

De oplossing wordt mogelijk gemaakt door bestaande technologie te combineren met een innovatief energiebeheersysteem dat productie en consumptie nauwkeurig op elkaar afstemt. Zonnepanelen zorgen voor de eigen duurzame stroomvoorziening en batterijopslag zorgt voor energiezekerheid. De jaarproductie van het gebouw met zo’n 22.000 zonnepanelen wordt ongeveer 7,6 megawattuur.


Noordzeekanaalgebied op weg naar duurzame en circulaire industrie

De industrie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) tussen IJmuiden en Amsterdam werkt aan het verduurzamen van haar productieprocessen.

 

Bedrijven ontwikkelen plannen om van fossiele brandstoffen over te stappen op duurzame energievoorziening. Daarvoor is niet alleen meer duurzame elektriciteit in het gebied nodig, maar ook waterstof (voor productieprocessen met hoge temperatuur), warmte en stoom.

Om de afgesproken klimaatdoelen voor 2030 te halen is de afvang en opslag van CO2 een noodzakelijke tussenoplossing. De projecten die het verduurzamen van de industrie in het NZKG mogelijk gaan maken, zijn beschreven in de Cluster Energie Strategie (CES) NZKG. Deze wordt tweejaarlijks geupdate om actuele ontwikkelingen mee te nemen. Zo loopt er nu een haalbaarheidsstudie naar een alternatief voor de verduurzaming van Tata Steel, waarin wordt onderzocht of versneld overgestapt kan worden op waterstof.

 

In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de CO2-uitstoot. De ambitie van de industrie in het NZKG is om in 2030 de CO2-uitstoot met de helft te verminderen en in 2050 volledig CO2-neutraal en circulair te zijn. Daarnaast is het gezonder maken van de leefomgeving in het NZKG van groot belang. De verduurzamingsmaatregelen die het bedrijfsleven in de regio willen nemen dienen dan ook verschillende doelen: het terugdringen van de CO2-uitstoot, het gezonder maken van de leefomgeving en het bieden van duurzame energie voor de bebouwde omgeving en mobiliteit. Daarmee ontstaan ook kansen voor nieuwe groene en circulaire bedrijvigheid in het NZKG.

 

Bron: Energienieuws


Certificering voor drijvend zonne-energie platform

Bureau Veritas heeft een Approval in Principle (AiP) afgegeven aan het Nederlandse duurzame energiebedrijf SolarDuck voor zijn offshore drijvende zonne-energie platform 'King Eider'. Dit is de eerste keer dat een dergelijke goedkeuring is verleend aan drijvende zonne-energietechnologie, het begin van een nieuw tijdperk voor deze vorm van hernieuwbare energie.

 

SolarDuck's eerste pilot 'King Eider', gelanceerd in april, bestaat uit vier driehoekige units die aan de bovenkant voorzien zijn van 156 zonnepanelen en een gecombineerd elektrisch vermogen van 64 kWp aan het net leveren. Het platform ligt in IJzendoorn, aan de Waal. De constructie houdt de zonnepanelen meer dan drie meter boven het waterniveau. Het platform is ontworpen om de kustwatercondities en orkaankracht aan te kunnen. Het is ook geoptimaliseerd voor offshore toepassingen in estuaria, natuurlijke havens en near-shore-locaties.

Het project is ontstaan uit de ambities van een groep maritieme en energie-ingenieurs die SolarDuck hebben opgericht om een actieve rol te spelen om een emissievrije wereld dichterbij te brengen. Toen zij zich realiseerden dat zonne-energie de goedkoopste en meest efficiënte vorm van hernieuwbare energie is voor veel steden, eilanden en regio's over de hele wereld, maar ontoegankelijk voor veel van deze regio's vanwege landschaarste, begon het team het project om zonnepanelen offshore te laten ‘zweven’.

 

Bureau Veritas is vanaf de ontwerpfase bij het project betrokken. De AiP betreft de ontwerpmethodologie van de structuur van de unit en valideert de relevante onderdelen tegen de richtlijn NI631 over het certificeringsschema voor mariene hernieuwbare energietechnologie en richtlijn NI572 over de classificatie en certificering van drijvende offshore windturbines. Deze richtsnoernota's bevatten de vereisten om nieuwe mariene hernieuwbare energietechnologie te certificeren.

Meer dan dertig jaar

Don Hoogendoorn, CTO van SolarDuck: “In de tien jaar die ik werk in de maritieme industrie heb ik geleerd hoe ik betrouwbaarheid, onderhoudsgemak en veiligheid van een ontwerp kan optimaliseren, en het tegelijkertijd kostenefficiënt kan houden. Bij SolarDuck streven we ernaar systemen te ontwerpen die meer dan dertig jaar meegaan, zoals ik gewend was te doen toen ik schepen bouwde. Het krijgen van externe officiële validatie dat ons systeem presteert zoals het hoort, maakt me trots.”

 

Koen Burgers, CEO van SolarDuck: “Bureau Veritas is een sleutelnaam in de maritieme industrie en staat bekend om de certificering van maritieme constructies. We zijn enorm dankbaar voor hun steun en samenwerking bij het certificeren van onze technologie en het stellen van de eerste normen voor de offshore drijvende zonne-energie industrie.”

 

Paul Shrieve, Vice President Offshore & Services bij Bureau Veritas Marine & Offshore: "Voortbouwend op onze ervaring in de maritieme en offshore markt hebben we SolarDuck tijdens deze innovatieve reis ondersteund door risico's te beoordelen, regelgeving te analyseren en de algehele prestaties van de veiligheid van het afmeren te verbeteren. We zijn er trots op deel uit te maken van de onderneming en bij te dragen aan het betrouwbaar maken van deze geavanceerde oplossing.”


Coca-Cola fabriek in Nederland CO2-neutraal

Coca-Cola kondigt in Nederland het plan aan dat de fabriek in Dongen vanaf 2023 volledig CO2-neutraal zal zijn. Het bedrijf wil juist ook nu blijven investeren in duurzaamheid en het terugdringen van de milieu impact, van productie tot aan verpakkingen. Deze plannen zijn onderdeel van de ambitie van Coca-Cola European Partners (CCEP) om in 2040 over de hele waardeketen klimaatneutraal te zijn. De fabriek in Dongen behoort tot één van de zes geselecteerde pilot-fabrieken in het kader van de 2040-ambitie van Coca-Cola European Partners. Hiervoor start Coca Cola ook een samenwerking met Eneco voor de levering van lokaal gewonnen duurzame energie.

Meer dan 85% van alle Coca-Cola dranken die in Nederland worden verkocht, zoals Coca-Cola, Fanta, Sprite en Fuze Tea, worden geproduceerd in de fabriek in Dongen. De eerste stappen om de ambitie te realiseren richting een CO2-neutrale fabriek zijn in gang gezet, zoals een overstap naar het gebruik van elektrische voertuigen op het terrein (heftrucks en veegwagens). Daarnaast wordt er overgestapt van gasboilers naar een volledig elektrische warmtepomp. Daarmee zal ook verwarming via stoom worden vervangen door verwarming via warm water. Dit gebeurt middels het gebruik van een intern warmwaternetwerk met energieterugwinning. Om de overgang van gas naar hernieuwbare elektriciteit compleet te maken, is het doel de gasgestookte krimpoven te vervangen door een elektrische oven.

 

Lokale wind- en zonne-energie van Eneco

Een belangrijk onderdeel van de transitie naar een CO2-neutrale fabriek1 is de samenwerking met Eneco voor de opwekking van lokale en duurzame energie. De fabriek in Dongen gebruikt sinds 2010 al 100% hernieuwbare elektriciteit. Vanaf 2022 zal Dongen echter haar hernieuwbare elektriciteit afnemen van het nieuwe zonnepark ‘de Wildert’, dat op circa 300 meter afstand van de fabriek wordt gebouwd. Deze duurzame energie wordt aangevuld vanuit windpark ‘de Spinder’, dat zich binnen 3,5 kilometer van de productielocatie bevindt.

 

Jaap Wassink, VP & Country Director Coca-Cola European Partners Nederland: “Juist in deze tijden is het van groot belang dat we blijven investeren in duurzaamheid. We zijn vastbesloten om sterker uit deze crisis te komen en het terugdringen van onze milieu impact blijft een van de belangrijkste uitdagingen waarmee ons bedrijf wordt geconfronteerd. Onze fabriek in Dongen heeft zich de laatste jaren bewezen als het gaat om innovatieve ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door onze volledige overstap op PET-flessen gemaakt van 100 procent gerecycled plastic en verpakkingsinnovaties zoals de KeelClip™, een kartonnen omverpakking voor multipacks. Daarom is het mooi dat we ook snel de juiste stappen kunnen zetten op deze belangrijke ambitie rondom klimaat.”

 

Hans Peters, Chief Customer Officer Eneco: “Coca-Cola European Partners heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden, waarbij zij gebruik willen maken van lokale bronnen. Een mooi streven waar wij vanuit Eneco graag aan bijdragen. Met de levering van zonne- en windenergie uit de directe omgeving van Dongen, zetten we samen een stap richting een CO2-vrije productielocatie. Waarbij tegelijkertijd ook nog windenergie beschikbaar blijft voor de omwonenden. Een samenwerking om trots op te zijn.”


Website Nationaal Waterstof Programma live

Inzetten op duurzame waterstof is essentieel voor de energietransitie in Nederland. Het gebruik van waterstof draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, en biedt ook kansen rond werkgelegenheid en nieuwe verdienmodellen.

 

In het Klimaatakkoord hebben stakeholders hierover afspraken gemaakt. Een van de afspraken is om de gezamenlijke inspanningen vorm te geven in een Nationaal Waterstof Programma.

Wat voor activiteiten worden al ondernomen? Hoe zorgt de rijksoverheid voor de benodigde randvoorwaarden? Op welke manieren kunnen we leren van projecten en plannen van bedrijven, kennisinstellingen en regionale overheden? Waar kan ik informatie vinden voor ondersteuning van mijn projecten? Antwoorden op die vragen vindt u op de website over het Nationaal Waterstof Programma. De website biedt informatie en verwijst naar de relevante netwerken en andere informatiebronnen op waterstofgebied.

 

Het Nationale Waterstof Programma is nog in ontwikkeling. Deze website dient als een platform waarmee stakeholders het programma kunnen vormgeven en delen. De website is gebouwd en wordt onderhouden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK). RVO en EZK werken hierin nauw samen met TKI Nieuw Gas. Jörg Gigler (TKI Nieuw Gas): “Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar nodig om waterstof tot een succes te maken. De website geeft een mooi beeld van waar we staan en naartoe willen op gebied van beleid én toepassingsmogelijkheden.”

 

Bezoek de nieuwe website: www.nationaalwaterstofprogramma.nl.


Warmtenetten ontrafeld: een praktische handleiding

Warmtenetten zijn nieuw en worden vaak genoemd als innovatie in wijken en buurten. Maar hoe werkt het nou precies, wat zijn de voor- en de nadelen? Om iedereen die hiermee werkt of wil werken te helpen heeft TKI Urban Energy de gratis handleiding ‘Warmtenetten ontrafeld’ gemaakt. Deze praktische, digitale handleiding is specifiek opgesteld voor politici, bestuurders, ambtenaren, lokale duurzame energiecoöperaties en alle anderen die zich met warmtenetten bezighouden. ‘Warmtenetten ontrafeld’ geeft een helder overzicht van de belangrijkste onderdelen van een warmtenet en wat er nodig is voor succesvolle toepassing en implementatie.

Teun Bokhoven, voorzitter TKI Urban Energy: “Eigenlijk is deze gratis handleiding een spoedcursus warmtenetten voor iedereen die in de gemeente, wijk of buurt hiermee aan de slag wil gaan. Het is nog niet zo makkelijk om op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen en innovaties. Je wilt de beste oplossing voor een bepaalde situatie kunnen kiezen, en een goede afweging maken zodat het ook echt past bij jouw wijk. Dat kan alleen met begrip van de innovatie. Met deze handleiding helpen we daarbij.”

 

Naast groen gas en elektriciteit zijn warmtenetten een bewezen duurzame energievoorziening ter vervanging van aardgas. In de interactieve publicatie ‘Warmtenetten ontrafeld’ doorloopt de lezer de opbouw van warmtenetten op de diverse temperatuurniveaus. Van bronnen, naar opslag en infrastructuur tot aan de aansluiting in de woning. Via het overzicht is eenvoudig te navigeren naar de diverse onderdelen, met daarin een duidelijke omschrijving, hyperlinks, voorbeeldprojecten, betrouwbare informatiebronnen en welke vragen gesteld moeten worden voor succesvolle toepassing en implementatie.

 

De publicatie is vrij te downloaden en kan worden voorzien van eigen logo. TKI Urban Energy roept relevante partijen op de publicatie dan ook aan te bieden aan personen voor wie de publicatie interessant kan zijn.

 

Onder de vlag van de Topsector Energie werkt TKI Urban Energy aan het vormen van kansrijke samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen. De publicatie ‘Warmtenetten ontrafeld’ draagt bij aan een CO2-vrije gebouwde omgeving in 2050. ‘Warmtenetten ontrafeld’ is opgesteld door adviesbureau DWA in opdracht van TKI Urban Energy.

 

HANDLEIDING


Enorme groei dataverkeer legt druk op vergroting doelmatig energieverbruik

Digitale datastromen goed voor 5% globale elektriciteitsverbruik in 2030

In 2030 zijn de wereldwijde digitale datastromen naar verwachting zeker 20 keer zo groot als in 2018. Door die snelle groei verdubbelt de elektriciteitsbehoefte die daarvoor wereldwijd nodig is tot 5 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Om het energiegebruik van datacenters, communicatie netwerken en apparaten niet nog veel verder te laten stijgen moet de sector inzetten op doelmatigheid en hernieuwbare energie. Dat concludeert het ING Economisch bureau in haar sectorrapport ‘Further efficiency gains vital to limit electricity use of data; how to limit the climate impact of an increasingly data-hungry world’.

Groei dataverkeer

Een toenemend aantal mensen in met name Azië en Afrika krijgen toegang tot internet. Bedrijven verzamelen en bewerken meer data. In toenemende mate wordt gebruik gemaakt van cloud diensten. Auto’s gaan gedeeltelijk of geheel autonoom rijden. De enorme groei van data is van invloed op het stroomverbruik van datacenters, communicatienetwerken en de apparaten die data verzenden en ontvangen.

 

Doelmatigheid

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de elektriciteit die nodig is voor data verdubbelt. Omdat het verwachte totale elektriciteitsverbruik ook groeit, stijgt het aandeel van data in het wereldwijde elektriciteitsverbruik van 3 procent nu, naar 5 procent in 2030. Bij netwerken en datacenters is de hoogste groei te verwachten. Om de toename van het elektriciteitsverbruik tot een verdubbeling te beperken, moeten datacenters en netwerken aanzienlijk efficiënter worden door een focus op efficiency verhogende innovaties door technologie- en telecombedrijven. Met onder meer een inzet van efficiëntere apparatuur, zuiniger koeling, de aanleg van glasvezel, en het uitfaseren van oudere generaties mobiele netwerken.

 

Hernieuwbare energie

Een toename van het elektriciteitsverbruik lijkt onvermijdelijk gezien de sterk groeiende datastromen. Om de uitstoot van CO2 te beperken is naast het vergroten van de doelmatigheid ook de inzet van hernieuwbare energie nodig. De technologie- en telecomsector kan extra hernieuwbare opwekkingscapaciteit stimuleren door lange termijn contracten voor de afname van een vaste hoeveelheid hernieuwbare energie aan te gaan. Dit levert een bijdrage aan de vergroening van de stroom van het elektriciteitsnet en zo aan de internationale 2050 klimaatdoelstellingen.


Energiebesparing biedt Onderhoudssector kansen!

De Nederlandse Onderhoudssector kan een belangrijke bijdrage leveren aan het halen van de doelstellingen die in het Energieakkoord zijn vastgelegd.
In haar Visiedocument "Maintenance for Energy" geeft branchevereniging de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) uit Houten aan waar de kansen en bedreigingen liggen.

Meer hierover lazen wij voor u in EuropoortKringen.

 

Download
Energiebesparing.pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB